Deprem Testi Yaptırmak İstiyorum

Deprem Testi Yaptırmak İstiyorum

Türkiye’nin hemen hemen her bölgesi deprem kuşağında olmasından dolayı her an deprem ile yüz yüze gelmesi an meselesidir. Yaşanılan ufak bir sarsıntı nedeni ile çökme yaşayan binalardan anlaşıldığı gibi Türkiye’nin en fazla nüfusu bulunan illerin başından gelen İstanbul ve diğer il ve ilçelerin bir an önce deprem test ve çalışmalarına hız verilmesi gerekmektedir. Bu konu ile ilgili devlet kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verilmesi yönünde talimatlar vermiştir.

Binalar İçin Depreme Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?

Özel olarak kurulumu yapılmış olan firmalar aracılığı ile bina deprem testlerinin uygulaması yapılırken aynı zamanda bu firmalar inşaat işleri ile de ilgilenmektedirler ve bunun yanında deprem araştırma ve uygulama merkezlerinde hizmetler sunarak gerekli ilgi ve alakayı göstermektedirler. Her bir bina içerisinde ikamet etmekte olan bina sakinlerinin birlikte hareket etmeleri ile gerçekleştirilecek olan Depreme dayanıklılık testinin yapılması için gerekli firma ile bağlantıya geçilmesi ve binanın bütün özelliklerini firma ile paylaşması gerekmektedir. Bununla beraber firmanın test için belirlemiş olduğu ücreti peşin olarak ödemeleri gerekmektedir.

Başvuru sürecinin ve bunun yanında ödeme işlemlerinin gerçekleşmesinin ardından başvuru yapılan firmanın binanın testinin yapılması için belirli bir güne randevu vermektedir. O gün geldiğinde binaya yapılacak olan gerekli testlerin yapılması için ekip gönderilerek gerekli çalışmalar başlatılır. Bu testi yapacak olan ekiplerin sistemsel ve ölçülü bir çalışma sonucunda binanın olası bir depremde ne kadar dayanıklı olup olmadığı dereceli olarak rakamlar ile belirtilebilmektedir.  Genel olarak bina ölçümü yapılır iken ilk olarak bakılması gereken bina temelleri, kolonlar ve duvarlara bakılmaktadır.

Depreme Dayanıklılık Testi Başvurusu İçin Gerekli Olan Belgeler

Bu konu ile ilgili birkaç örnek verilecek olunursa; Belgeler içerisinde yapıya ait tapu fotokopisi, yapı sahibine ait nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir. Eğer başvuru sahibi şirket ise şirkete ait vergi levhası, şirket sahibinin imza sirküsü ve şirket yetkilisinin nüfus cüzdanı istenmektedir. Ancak başvuru yapan kişi kiracı ise yazılan dilekçenin yapı sahibi tarafından imzalanacak ve buna ek olarak kiracıya ait nüfus cüzdanı fotokopisi ve kira kontratı gerekmektedir.

Deprem Dayanıklılık Testinde Gerekli Olan Teknik Çalışmalar

Binanın kurulu olduğu zemin analizinin yapılması için zemin etüdü hazırlanmaktadır. Ardından binanın o anki durumu konusunda bina rölevesi çizimi hazırlanır.  Binanın yıllar içerisinde yıpranmaya yüz tutmuş olan malzemeleri ve çevresel faktörlerden etkilenmiş olan yapısal hasarların tespiti yapılır. Testi yapılacak olan binadan yeterli bir miktarda beton numunesi alınarak yapı laboratuarında beton dayanıklılık testi yapılır. Özel olarak üretilen bir röntgen cihazı aracılığı ile kolon içerisinde bulunan demirlerin çapı ve adetlerin ölçümleri yapılır. Bilgisayar yardımı ile yapının 3D modeli çizilir ve ardından binaya depremin etkileri yüklenerek dayanıklılık testi gerçekleştirilir. Bu çalışmalar neticesinde binanın depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığının test raporu hazırlanmış olur.

Eğer sizde binanızın ya da şirketinizin Depreme ne kadar dayanıklı olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız firmamıza başvuru yaparak gerekli bilgi ve hizmetlerden yararlanabilirsiniz.